Antwerpen top 10 / tips / de Schelde

 home reisinfo stedentrip foto's & video's linkscontact 

winkelen

uitgaan

culinair

bioscoop

ontdek de stad

mode

bezienswaardigheden

evenementen

de Schelde

muziek & theater

reisinformatie

ANTWERPEN TIP 9: DE SCHELDE

De Schelde is de levensader van Antwerpen. Hoewel Antwerpen al bestaat vanaf de derde eeuw na Christus heeft de stad zijn belangrijkste groeispurt gehad in de vijftiende eeuw, toen de handel dankzij de gunstige ligging aan het water enorm begon toe te nemen.
In de vijftiende en zestiende eeuw groeide Antwerpen snel uit tot één van de belangrijkste handelssteden ter wereld en groeide het inwonersaantal tot ruim boven de honderdduizend, wat voor die periode enorm veel was.
In deze tijd heeft een groot deel van het huidige centrum van Antwerpen haar bestaan te danken, hoewel de wegen van tegenwoordig toen nog waterwegen waren. Je kon vanaf de Schelde bijvoorbeeld door de Suikerrui naar de Grote Markt varen en daar je boot aanleggen.

Heden
Hoewel Antwerpen binnen economische gezien geen wereldstad meer is zoals het dat vroeger was, is de haven van Antwerpen nog steeds één van de belangrijkste havens ter wereld. De petroleumhaven is op Houston na de grootste van de wereld en er worden jaarlijks miljoenen containers geladen en gelost op de dokken van de nieuwe haven. Nieuw? Jazeker, want de oude haven bevond zich in de stad. De zeven kilometer aan kaaien langs de Schelde tonen de resten van wat vroeger één van de allerbelangrijkste havens ter wereld was. De nieuwe haven is jaren geleden ten noorden van het Antwerpse loodswezen ontstaan en loopt door tot aan de Nederlandse grens.
 

 

Kaaien
Op dit moment liggen de kaaien er een beetje verloren bij. Mensen weten het stukje ten noorden van het Zuiderterras nog te vinden, maar verder worden de kaaien momenteel vooral gebruikt als parkeerterrein. De komende jaren moet dat stapje voor stapje helemaal veranderen en moeten de kaaien weer bij de stad betrokken worden. Op dit moment is men bezig het masterplan uit te werken en in de nabije toekomst zullen de kaaien aan de oostzijde van de Schelde vooral een recreatieve functie moeten gaan krijgen waar zowel de bewoners als de toeristen naartoe getrokken moeten worden. Waarschijnlijk zullen er ook een paar dokken die in het verleden gedempt zijn weer veranderen in waterwegen die aangesloten worden op de Schelde. Denk hierbij aan de toegang naar het Kattendijkdok, de toegang naar het Bonapartedok en de gedempte Zuiderdokken waar zich de Waalsekaai en de Vlaamsekaai aan bevinden.

Scheldetochten
Dé manier om de Schelde en Antwerpse haven te leren kennen is door middel van een boottocht. Er zijn meerdere aanbieders van boottochten die volgens een vast schema varen en soms nog een bepaald thema hebben zoals bijvoorbeeld de Pannenkoekenboot of een zogenaamde "ribkestocht" waarbij je onbeperkt spareribs kunt eten. De meest bekende vaste rondvaarten zijn van Rivertours, Flandria en Jan Plezier.
Wie echter niet vast wil zitten aan een tochtje volgens het boekje kan uiteraard een boot inclusief bemanning en eventueel catering compleet afhuren en een eigen arrangement maken voor een groep vrienden, familie, collega's of zakenrelaties. Stem je wensen goed af met de verhuurder om teleurstellingen te voorkomen. De Antwerpse haven is niet idyllisch, maar wel interessant en leerzaam als de interesse ervoor is bij de passagiers en je een gids aan boord hebt die ook daadwerkelijk iets kan vertellen over de haven, het werken aan de dokken en de bedrijven die er zitten.

Meer over de Schelde
Op de volgende sites lees je meer over Antwerpen en de Schelde:
Antwerpen, stad aan de stroom
Onze kaaien
 

ONZE ANTWERPEN TIPS

De meest interessante bezienswaardigheden en excursies van Antwerpen vind je in een handig overzicht:de top 10 bezienswaardigheden van Antwerpen

In Antwerpen kent men slechts een zeer beperkt aantal koopzondagen per jaar.
Een compleet overzicht van alle koopzondagen in Antwerpen is te bekijken op koopzondag antwerpen.nl

 

Antwerpen startpagina Antwerpen in 1 dag Antwerpen tips Antwerpen reisinfo alles over Antwerpen ons cookiebeleid Antwerpen koopzondag